Diferenta dintre avocat si mediator.

AVOCAT, -A, avocaţi, -te, s. m. si f. Persoana care are profesiunea de a acorda asistenta juridica celor interesati. ◊ Expr. A se face (sau a fi) avocatul cuiva = a lua apararea insistenta a cuiva. Persoana care are pregatirea si calitatea de a da consultatii in chestiuni juridice si de a reprezenta pe impricinati in fata instantelor.

MEDIATOR, -OARE, mediatori, -oare, subst. 1. S. m. si f. Persoana, guvern etc. care mijloceste o intelegere intre doua parti (adverse), care face un act de mediatie; mijlocitor, intermediar. adj. (despre planuri) perpendicular pe mijlocul unui segment de dreapta.

Pentru inceput, avem mai sus definitia din DEX a cuvatului “avocat” dar si a “mediatorului”. Acum urmatoarea intrebare este evidenta:” Poate un avocat sa fie mediator? “. Haideti sa analizam impreuna si sa ajungem la o concluzie care sa raspunda la intrebare.

Cati dintre voi aveau raspunsuri multiple la intrebarea:  “Ce vrei sa faci cand o sa ajungi mare?” ? Orice copil raspundea cu mai multe meserii, care de obicei nu au nici o legatura intre ele. Eu personal imi aduc aminte ca la un moment dat voiam sa devin avocat si architect. Un raspuns cat se poate de inocent si umoristic. Dar cu anii ajungem la concluzia normala ca avem de ales o singura meserie caruia sa-i dedicam tot timpul pentru a o face cu profesionalism maxim. Acum va intreb, daca un avocat prin definitie trebuie sa sustina o singura parte, iar un mediator este pe o pozitie de neutralitate si mijloceste o intelegere intre doua parti, cum poate fii facuta medierea de un avocat? Raspunsul este evident, ca nu poate fii facuta de un avocat. Haideti sa va dau exemplu o situatie obisnuita, cat se poate de banala.

“Doi fratii se joaca, in camera de zii cu o minge de tenis. La un moment dat, Ionel, fratele cel mare, loveste, din gresala, telefonul lui Costel, fratele cel mic, acesta cade si se sparge. Costel suparat, o cheama pe mama pentru a rezolva confictul.. Mama vorbeste cu amandoi si impreuna cu ei ajunge la un numitor comun. Concluzia este ca Ionel ii va da toti banii de buzunar lui Costel pentru a-si repara telefonul. 

Mama, a avut  rol de mediator intre cei doi.

Fiecare frate si-a sustinut povestea si i-a spus-o mamei. Putem spune ca atat Ionel, cat si Costel au avut rol de “avocati” Acum dupa acesta povestire, poate Ionel sa fi fost mediator? Raspunsul e nu. Pentru ca scopul lui este sa “apere” o singura parte.

Sa nu uitam ca atat medierea  cat si avocatura sunt o arta. Un avocat nu poate lua locul unui mediator, nici un mediator nu poate fii avocat. Fiecare si-a invatat propria meserie.

Dumeavoastra puteti intalnii un avocat care este si mediator. Inainte sa apelati la serviciile lui, ganditi-va daca il doriti ca avocat sau ca mediator. Odata semnat un contract ca mediator acesta nu va mai putea reprezenta ca avocat.

Din punctual meu de vedere, eu fiind mediator fara sa fiu avocat,  avocatii se impart in doua categorii: avocati care au scoala de mediere si inteleg medierea, acestia isi pregatesc clientii pentru mediere si accepta medierea ca o cale rapida de rezolvarea conflictului clientului sau; si avocati care nu au scoala de mediere, nu sustin medierea si nu sunt de acord cu ea pentru ei, totul se rezuma la reprezentarea in justitie.

Cea de-a doua categorie ar trebui sa invate si sa afle mai multe despre mediere, pentru a-si sfatuii clientii despre toate posibilitatile de rezolvare a situatiei lor.

Bineinteles ca am intalnit ambele cazuri de avocati si sunt extrem de fericita cand acei avocati care sustin medierea ma solicita si nu prea fericita cand imi spun: “oricum ajungem la judecata dar sa trecem si pe la tine”

Astept atat comentarile, parerile voastre dar si intrebari in sectiunea de mai jos.

 

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Facebook
LinkedIn
Google+
Google+
http://mediere-office.ro/blog">
Follow by Email