Mediere comerciala

Ganduri despre Medierea Comerciala

Unele neînţelegeri cu partenerii comerciali sunt probabil inevitabile. Pentru multe dintre astfel de conflicte, soluţia de a merge în judecată poate fi nu tocmai indicată, în special dacă vreţi să păstraţi relaţia care vă aduce câştiguri, sau dacă conştientizaţi că în judecată sau în arbitraj nu mai deţineţi controlul asupra soluţiei ce va fi pronunţată.

Medierea ar putea fi o opţiune pentru afacerea Dvs. dacă consideraţi că

  •  fie mai puteţi resuscita relaţia comercială pe care o aveţi, de ce nu, printr-un acord absolut nou de colaborare pe ruinele neînţelegerilor anterioare;
  •  fie vă doriţi o despărţire civilizată, confidenţială, rapidă şi cu bani puţini (cauză care, dacă ar merge în instanţă, ar fi examinată public, ani buni şi desigur cu costuri asociate).

Evident, medierea nu este soluţia tuturor relelor, dar este o cale alternativă de soluţionare a unor dispute dacă ambele părţi consimt să meargă la mediator. Odată ajunşi în faţa mediatorului, acordul de a media cazul nu vă obligă să ajungeţi la împăcare sau să parcurgeţi toate etapele medierii, încât puteţi pleca oricând. Mediatorul îşi va păstra neutralitatea şi vă va ghida şi asista în procesul de negociere  pentru a se  evita  ajungerea la “blocaje” astfel incat  părţile să se concentreze pe interesele lor reale, decât pe  argumentele declarate. Procedura de mediere se bazează pe dorinţa părţilor de a încerca soluţionarea pe cale amiabilă şi poate fi de ajutor chiar şi în cazul în care negocierile bilaterale (fără asistenţa mediatorului) nu au dat rezultate, inclusiv dacă o acţiune în judecată este deja pe rolul instanţelor.

Din alt punct de vedere, orice om de afaceri stie ca este ideal ca societatile comerciale sa aiba un jurist bun care sa conceapa contracte solide din punct de vedere juridic prin care interesele  societatii sale sa fie protejate. Dar este suficient ca numai interesele proprii sa fie protejate in relatia cu partenerul de afaceri ?

Ne dorim o relatie comerciala lunga cu partenerul de afceri sau vrem sa dam un tun rapid pentru care sa ne protejam contactual cat se poate de bine ?

Un contract negociat sub asistenta unui mediator profesionist poate fi baza unei relatii comerciale de lunga durata prevenind astfel inca de la inceput conflictele ce pot aparea din nerespectarea conditiilor prevazute in contractul creat in lipsa unei negocieri sanatoase.

Prin urmare putem spune ca medierea se poate aplica si acolo unde nu exista un conflict, dar se doreste construirea unei relatii durabile. Orice institutie ori societate comerciala ce nu are negociatori profesionisti care sa se ocupe de reprezentarea propriilor interese in negocierea contractului poate apela la un mediator care, neutru, impartial si confidential poate conduce negocierea intre parteneri catre discutarea fiecarui aspect  al contractului si astfel catre o intelegere convenabila ambilor parteneri.

Dar, asa cum stim, actualele contracte comerciale sunt semnate ori pe modelul propus de o parte, ori pe un model luat de pe net care nu acopera interesele niciuneia dintre parti si care, invariabil, duce la conflict.

Experienta bogata pe care o am in economia reala imi permite ca in pozitia  de  mediator sa pot ajuta partile  in conflictele  rezultate din relatiile comerciale. Pot spune ca de foarte putine ori relatia  devine incordata din cauza intentiilor unui partener.

Criza economica sau situatiile neprevazute duc de multe ori la intazierea efectuarii unor plati, intarzierea livrarii unei comenzi, la scaderea calitatii materiei prime uneori sau a calitatii profesionale a angajatilor. Iar asta creaza, inevitabil, un conflict de interese intre parteneri.

Aici trebuie sa intervina medierea ca solutie optima de gestionare a unui conflict intre doua parti care nu si-au dorit niciodata incetarea relatiei existente.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *