Raspunsuri la intrebari:

 

  De ce as apela la mediere? 

             -Deciziile, solutiile, acordurile la care veti ajunge sunt in totalitate ale dumnevoastra. Aici nu se judeca, nu se dau verdicte nu se impun hotarari.

            - Timpul de rezolvare este cu mult mai mic decit orice alt procedeu juridic

            - Costurile pentru rezolverea problemei juridice in cadrul procedurii medierii sunt cu mult diminuate, astfel existand posibilitatea reala de a evita perpetuarea problemei juridice in cadrul instantelor de judecata, si astfel evitand antamarea in cheltuieli inutile legate de un eventual proces (taxe judiciare, taxe de expertiza, etc).

            -Medierea este fara stress. Mediatorul nu se va grabi niciodata si va tine cont de parerile, sentimentele si nevoile dumneavoastra reale pentru a va ajuta sa ajungeti la un acord.

             -Este o procedura flexibila, vom decide de comun acord cand vor fi urmatoarele sedinte, cat vor dura si ce anume se va discuta.

 Care sunt etapele medierii?

             - In prima rima faza mediatorul contactat de dumneavoastra va evalua dosarul pentru a fi sigur ca acesta va putea fi solutionat prin mediere.

            - Urmeaza contactarea partilor implicate in conflict, pentru ca daca acestea nu sunt de acord cu medierea nu poate exista un contract de mediere deci totul se va incheia aici cu un proces verbal de esuare a medierii

            - Transmiterea invitatiilor la data, ora si locul prestabilit prin convorbirea telefonica cu partile.

            - Intalnirile cu partile, impreuna sau separat, si in prima parte a intalnirii semnarea contractului de mediere.

            - Continuarea discutiilor pana in momentul in care partile ajung la solutia acceptate de toti pentru solutionarea conflictului

            - Ultima intalnire ( la cere eu personal cer partilor sa aiba alaturi avocatul) pentru a edita si semna acordul de mediere.

Cine achita onorariul?

            - In general eral onorariul este achitat de ambele parti in mod egal, dar am intalnit si cazuri in care numai una dintre parti achitat suma, acest lucru fiind specificat in contractul de mediere dupa ce partile s-au inteles asupra subiectului

  Cum sa imi aleg mediatorul sau avocatul?

            - Este o intrebare fregventa la care raspunsul cel mai simplu este alege o persoana in care sa ai incredere, cu care sa poti vorbi liber si onest despre problemele ce s-au ivit;  alege un cunoscut sau pe cineva recomandat de o cunostinta. Mediatorul ca si avocatul trebuie sa fie acea persoana in care sa ai incredere. Alt raspuns ar putea sa fie: alege pe cineva dand cu banul din Tabelul Mediatorilor

  Ce trebuie sa platesc

            -Onorariul mediatorului este in functie de caz. De fapt totul se reduce la munca depusa. Unele cazuri pot fi mai usoare (persoane care sunt dispuse sa se inteleaga mai repede au solutii pregatite pentru iesirea din impasul in care sunt) si cazuri car se pot intinde la 6-8 intalniri pana cand se ajunge la o intelegere intre parti.

            - Vezi si sectiunea ONORARII

  Cand merg la un mediator

            - Mediatorul este cel care este cautat in cazul unui conflict, indiferent de natura acestuia.

  Ce trebuie sa am la mine cand merg la un mediator

            - De cele mai multe ori sunt necesare actele personale si cele la care se refera conflictul. Mediatorul nu va retine nici un act fara incuvintarea d-voastra.

  Cand e nevoie de un expert

            - Pe parcursul medierii, atunci cand situatiile o impun, mediatorul va va solicita acordul in consultarea unui expert in probemele ivite.

  Cat va dura intalnirea la mediator?

            - Acest lucru de obicei se hotaraste la inceputul sedintelor. O sedinta poate dura intre 2 si 5 ore, in functie de complexitate si cerintele partilor. (Personal mi s-a intamplat sa fiu pusa in situatia in care partile au cerut sa nu se desparta pana cand nu rezolva problema lor.)

  Cat va dura rezolvarea cazului?

            - In functie de gravitatea conflictului poate dura de la 2 sedinte ( aprox o luna) pana la cateva luni de zile.

  Cand am nevoie de avocat in mediere?

            - Ori de cate ori simtiti nevoia de suportul, sprijinul si sfatul avocatului dumneavoastra.

  Ce face mediatorul?

            - Este persoana care va depune toate diligentele pentru ca partile sa ajunga la o concluzie, solutie, referitor la conflictul lor.

  Cum gasesc un mediator autorizat daca nu stiu nici unul?

            - Exista un tabel al mediatorilor pe pagina de web a consiliului de mediere

  Pot schimba mediatorul?

            - Bineinteles ca acest lucru este posibil, dar nu va sfatuiesc sa faceceti acest lucru decat daca aveti motive bine intemeiate, deoarece aceasta modificare va duce la intarzierea procesului de solutionare a conflictului, sau va fi interpretat de partea adversa ca o tragere de timp pentru a nu rezolva situatia.

  Este mediaerea diferita de arbitraj, conciliere?

            -La mediator partile ajung la solutia tip castig -castig ( adica nici o parte nu pierde si solutia le apartine) pe cand la orice alt tip de incheiere a unui conflict, chiar si la conciliere sau arbitarj discutam deja de negocierea unor pretentii, situatie in care , indiferent de compromis solutia e de tip castig-pierdere.

  Ce se intampla dupa mediere?

            - Se incheie un proces verbal in care se specifica daca medierea are un acord sau a esuat si se elaboreaza "Acordul de mediere" pe baza solutiei gasite de dumneavoastra in calitate de  parti.

  Cand se considera medierea incheiata?

            - Oadata cu semnarea actelor finale procesul verbal si acordul de mediere.

  Cum folosim acordul de mediere?

            - In - In functie de conflict acordul de mediere va fi depus la judecator sau notar pentru a verifica condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentificat  sau o hotarare judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale.

  Ce inseamna acordul de mediere?

            - Este actul din care rezulta solutia acceptata de cele doua parti pentru a incheia conflictul

  Cand platim onorariu?

            - Aceasta este specificata in contractul pe care il incheiati la inceperea medierii. In mod obisnuit onoraril se percepe odata cu semnarea contractului.

  Cat este onorariu?

            - In functie de dificultatea cazului si de numarul de parti care intra in mediere, si bineinteles de munca depusa de mediator, vi se va comunica onorariu innainte de inceperea medierii propriuzise.

  Ce inseamna alte cheltuieli?

            - La alte cheltuieli putem incadra deplasarile, consultarea expertilor, interpreti, schimbarea locatiei de mediere, traducatori, consultanti de specialitate, apelare la comedieri, si altele. Acestea vor fi specificate, daca apar, intr-o anexa la contract.

  Care sunt taxele?

            - La mediere trebuie sa va asteptati la taxa de evaluare a dosarului, care difera de la mediator la mediator si care reprezinta timpul si munca alocata de mediator pentru a verifica daca cazul respectiv se poate solutiona prin mediere si daca partile implicate pot si vor sa participe la mediere. Tot aici se vor regasi si taxa de expediere a invitatiilor.

  Ce inseamna redactarea acordului?

            - Redactarea acordului se face in general de avocatii partilor tinand cont de dorinta partilor, deoarece acest acord va merge la un complet de judecata, sau la notar  pentru cosfintirea acesteia prin hotarare judecatoreasca sau notariala. Taxa judecatoreasca este de 20 lei, iar  in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. Link cu calcul taxe judiciare de timbru aici

  Cine redacteaza acordul?

            - Intrebare destul de des intalnita la care raspunsul meu este : partile, direct sau prin avocatii desemnati de parti.

 Cat timp dureaza redactarea acordului?

        - Cel mai rapid acord incheiat la mine la birou a durat 3 ore, iar cel mai mult timp, pana acum, a durat 4 zile ( se refera la proprietati pe teritorilu tarii unde trebuiea specificat vecini, carte funciara, localitate etc. a fost scris pe 18 pagini si a plecat spre notariat si in format electronic.)

 Ce fac cand primesc o invitatie la mediere?

            - Va recomand sa luati legatura cu mediatorul respectiv si sa va expuneti cu sinceritate si onestitate punctul de vedere referitor la problemele specificate in invitatie.  Astfel timpul in care se va rezolva sitiuatia se surteaza simtitor.

  Ce inseamna reprezentarea in justitie?

            - In cazul in care medierea reuseste, avocatul ar trebui sa fie cel care sa depuna acordul dumneavoastra in justitie, iar in cazul in care medierea esueaza, avocatul este cel care vă va sfatui care este calea, modul şi forma care va fi abordată in justitie.

 Pentru ce este nevoie de un avocat ?

            - Intrebare care este foarte des intalnita, mai ales cand ne confruntam de la intrebari ce au caractere juridice simple la care nu putem avea un raspuns clar, pana la probleme care ne depasesc aria noastra de cunoastere pe acest domeniu.eniu.eniu.eniu.eniu.eniu.eniu.eniu.eniu.

            Expertiza unui avocat, precum si experienta acestuia pe domeniile pe care acesta profeseaza, aduce pentru orice potential client o clarificare a situatiei in care acesta se afla si un ajutor nesperat pentru acesta.

            Esential in alegerea avocatului este increderea pe care incercati sa o acordati acestuia precum si sentimentul pe care acesta il lasa asupra rezolvarii situatiei date, prin expunerea unor solutii reale, si nu utopice.

 Cum imi aleg avocatul ?

        - Pentru a alege un avocat, trebuie mai intai sa incercam sa determinam pe cat posibil aria problemei noastre juridice, iar apoi incercam sa stabilim un contact cu unul din avocatii care sunt specialisti pe domeniul problemei noastre.

        Acest lucru se poate face foarte usor mergand la o consultatie catre orice avocat care va poate indentifica domeniul problemei dumneavoastra.

        Astfel, dupa ce am indentificat domeniul problemei noastre (civil, comercial,penal, administrativ) trebuie sa alegeti un avocat cu o buna expertiza si cu foarte multa cazuri rezolvate pe aria problemei dvs.

      Cat costa angajarea unui avocat ?

        -O intrebare pe care orice potential client o are. Oare cat o sa imi ceara avocatul X sau Y? Cat o sa ma coste consultatia ? Oare cat o sa ma coste tot procesul ?

        Aici se intrepatrund mai multe aspecte. Intutia oricarui client asupra avocatului pe care incearca sa il angajeze, sentimentul de siguranta pe care avocatul il poate oferii in rezolvarea cazului, notorietatea acestuia sau raportul de victorii obtinute de acel avocat pe cazuri similare.

        Drumul pe care il are de facut clientul alaturi de avocat in rezolvarea problemei si confortul psihic si financiar oferit de avocat la acest drum, sunt acele elemente de care orice client trebuie sa tina cont.

      De ce este nevoie de avocat la mediere ?

        -Medierea presupune incercarea partilor aflate in conflict de a detensiona, de a aplana, de a incheia disputa, mediatorul fiind cel care incearca prin maestria sa,  sa inchida conflictul ivit prin modalitatile ce ii sunt permise de catre lege.

        Este totusi recomandat ca partile sa fie reprezentate de un avocat avand in vedere ca in cele mai multe cazuri sunt termeni juridici pe care partile nu ii pot intelege intotdeauna, sunt documente de semnat care pot avea vicii juridice.

        Avocatul la mediere se asigura pentru partea pe care o reprezinta, ca actele pe care aceasta le semneaza sunt corecte, legale  si pot fi depuse pentru consfintire in justitie.

 

 

.